Felvidéki kapcsolat az ukrán határon kialakult helyzetről

Beste Dineke!

Eerst: bedankt voor uw brief en dat jullie aan ons denken en helpen willen. Ik vertel in het kort over de toestand hier: De situatie is niet goed. De vrijwilligers van onze kerk helpen op twee grensovergangen:

1. Velke Slemence (voor de Hongaarse inwoners: Nagyszelmenc) – is een kleine grensovergang, alleen voor voetgangers. In de laatste 24 uur kwamen er 1252 vluchtelingen aan.

2. Vysne Nemecke (voor de Hongaars bevolking: Felsőnémeti) – is een grensovergang ook voor auto’s. Hier kwamen in de laatste 24 uur 7519 mensen aan.

Hoofdzakelijk komen vrouwen met kinderen, meestal met een kleine tas. Veel vluchtelingen komen met de trein, maar zij reizen verder. Het eerste treinstation is Kosice, waar op het station chaos heerst. Slowakije is nu nog transitland. De vluchtelingen komen, blijven misschien een dag, rusten uit en reizen weer verder.

Wat wij kunnen doen? De vrijwilligers wachten ze op bij de grens met boterhammen, verfrissingen, ze helpen en wijzen hen de weg. Gisteravond bv kwam een telefonische oproep, dat zaterdag 150 kinderen zouden komen, en vandaag bakten wij broodjes voor 150 kinderen, daarnaast verzamelen wij levensmiddelen en hygiënemiddelen die onze kerk vervoert naar Oekraïne (het vervoer is zeer omslachtig, soms bijna onmogelijk). Ook hier thuis proberen wij ruimte te maken voor pakketten, dat zal over een paar weken belangrijkheid zijn, als de vluchtelingen niet verder kunnen reizen, maar in de vluchtelingenopvang van onze kerken en gemeenten in Slowakije blijven. Nu zijn er al een paar families in onze stad. Vandaag vertelde een vrouw me, dat er een vrouw met twee kleine kinderen in de stad is gekomen die de kinderen in onze kinderopvang wil inschrijven. Maandag proberen wij dit op te lossen (ook ambtelijk, qua gezondheid en financiering).

In onze kerk maken wij plannen voor de nabije toekomst. In onze kerkelijke gemeentes (van oost naar west 500km) zijn ca. 450 logies voor vluchtelingen beschikbaar. 1-2 families verblijven nu al in een lege pastorie. Wij plannen niet alleen dat er voeding komt, maar geven ook zielszorg aan vluchtelingen, plannen een VakantieBijbelWeek voor kinderen uit Oekraïne, als dat nodig zal blijken te zijn, als er veel vluchtelingkinderen komen in onze gemeenten. Nu weten we nog niet hoeveel mensen er hier blijven (waar wij in onze kerk voor moeten gaan zorgen) en hoeveel kinderen wij regelmatig zullen gaan ontmoeten. Alles is nog onzeker

Ik denk, dat de situatie nog slechter gaat worden. Hier, dichtbij van de grens, zijn de mensen daar bang voor. De soldaten zijn al hier, de militaire konvooien komen, de helikopters zien we en de jachtvliegtuigen horen we. Er is paraatheid. Maar wij hopen op onze God, die behoed ons, en wij doen wat mogelijk is.

Als jullie meer vragen hebben, of als ik iets kan doen, schrijven jullie dat alstublieft.

Groet: I.M.

Dineke Rohaan testvérünk küldte el a szerkesztőségünkbe 2022. március 15-én