Hoogtepunten naar Partnerstad Pápa Hongarije

met ‘PenLight Vocaal Ensemble‘

Pápa (Hongarije)Kampen (Nederland)

Om en nabij het jaar tweeduizend mochten we met PenLight Vocaal Ensemble uit Kampen op uitnodiging tot tweemaal toe Pápa (wat één van de vier Kamper partnersteden is) een bezoek brengen.

Het begon al met een enerverende reis met de nachttrein naar Wenen waar we overstapten in de Hongaarse trein.

Het zijn reizen geworden waar we veel dierbare herinneringen aan overgehouden hebben.

De eerste morgen werden we ontvangen door o.a. de Burgemeester van Pápa, waarbij we uiteraard al ons eerste glaasje pálinka moesten heffen.

De meest kostbare momenten voor mij persoonlijk waren een bezoek aan een bejaardentehuis en een instelling met verstandelijk beperkte jongelui in Pápa. Niet de gebouwen, maar de blijde gezichten van de bewoners maakten diepe indruk op mij en leidde tot ontroerende momenten.

Mooie herinneringen hebben we ook aan het bezoeken van wijngaarden en de daarbij behorende proeverijen en van diverse andere kostbare bezoeken.

Een absoluut hoogtepunt voor ons was uiteraard het concert dat we met het Filharmonisch orkest mochten geven in één van de meest indrukwekkende kerken qua muur en wandschilderingen die ik ooit heb gezien. Het concert ging naar een climax doordat we tot slot in de tot de nok toe gevulde afgeladen kathedraal het Hongaarse volkslied Isten, áldd meg a magyart Jó kedvvel bőséggel’’ gingen zingen. Iedereen ging na het eerste akkoord staan veelal met één hand op de borst. Heel ontroerend! Direct erna kon je een speld horen vallen tot dat de concertmeester met zijn stokje op de viool begon te tikken, waarna een mega-applaus ons ten deel viel. Het Bravo, Bravo, Bravo! was dan ook een niet meer van de lucht. Telkens als ik nu het Hongaarse Volkslied hoor, krijg ik nog heimwee.

Kampen, 14 augustus, 2021; Klaas Kanis

Origineel verschenen in nummer 2021/8 van de Zwollei Harangszó, die in zijn geheel hier gedownload kan worden.